Vad är en frilansare och hur blir man en?

Frilansare kan ibland verka som en mytisk odjuret till dem arbete i heltidsanställning. På avstånd ser de bra ut; de får bära vad de vill, arbeta hemifrån och plocka sina egna timmar. Vid närmare inspektion, men livet är inte alltid riktigt så lugn, och det är verkligen inte den bekymmerslösa promenad i parken många antar att det är.
Så, vad är en frilansare?

I huvudsak är det någon som arbetar för sig själva. Detta innebär att de inte har din vanliga, run-of-The-Mill anställningsavtal med ett företag (även om det finns gott om människor som gör frilansarbete på sin fritid utanför sitt normala jobb). Detta innebär att en frilansare måste gå ut och hitta arbete själva.

Detta kan göras på flera olika sätt, och vanligtvis måste man använda en rad metoder. Det kan omfatta nätverk evenemang, Word-of-mouth, jobb utstationering webbplatser (se vår artikel 11 frilans jobb webbplatser som faktiskt betalar bra) och den beprövade-och-True CV-sprutning. Ofta, frilansare vet inte när deras nästa jobb kommer att komma in-halva striden ständigt söker efter nytt arbete.

Var kommer termen frilansare ifrån?

Det myntades först i 1819 av skotsk författare Sir Walter Scott i sin roman Ivanhoe. I Ivanhoe, beskriver Scott italienska och franska legosoldater som “freelances”, vilket innebär att de var fria män som erbjöd sina tjänster (i detta fall, deras skicklighet med en lans) till rika markägare. De uppgick i princip till en privat armé och skulle kämpa på sin Herres vägnar mot grupper som är lojala till andra adelsmän. Lyckligtvis denna del av frilansande har till stor del avskaffats i dag.

Termen “frilans” erkändes som ett verb (han/hon freelances) av Oxford English Dictionary in 1903, och har sedan dess gått in i det vardagliga lexikonet som ett substantiv, adjektiv och adverb.
Är en frilansare en näringsidkare? Vad gör de?

Frilansare kommer i olika skepnader. Vissa kanske föredrar att agera som en enda näringsidkare, medan andra kan välja att bli ett aktiebolag. Båda kommer med sina egna proffs, nackdelar och utmaningar.

Alla jobb varierar i storlek också, så det är ganska vanligt att en frilansare att arbeta på ett antal projekt på en gång. Detta innebär också att de kan ha flera olika kunder på samma gång. En frilansare måste därför vara välorganiserad. Detta innebär att hålla koll på olika konversationer, deadlines och arbeta i tandem. Utan organisatoriska färdigheter kan frilansare verkligen lida.

Vill du få betalt för att göra det du älskar? Vår senaste jargong-fri webinar och Q&A-“komma igång som en frilansare” kommer att hjälpa dig att hålla dig laglig, och så skatteeffektiva som möjligt.

Våra presentatörer ben och Luke låter dig veta vad du behöver registrera dig för (och när), och ge praktiska tips om hur du kör din spirande verksamhet tillsammans med ditt dag-jobb.


Vilka andra ansvarsområden har de?

I huvudsak, frilansare driver sin egen verksamhet, vilket ger en hel del extra arbete med det: administration, konton, marknadsföring, kontrakt, fakturor och alla andra saker som din genomsnittliga arbetstagaren inte behöver jonglera vid sidan av deras faktiska jobb.

Det är därför idén om ett avkopplande liv i en frilansare är en myt. De har inte bara att göra det jobb de är utbildade i, men de måste också lära sig att göra alla andra väsentligheter-och hitta tid att göra dem alla, förstås.

I slutändan är en frilansare någon som är villig att ta risker. Risker som innebär att ta ansvar för sitt arbetsliv och karriärutveckling på sig själva och göra allt de kan för att göra sin hyra i slutet av månaden.

Det kan vara ett tufft liv, men det kan vara oerhört givande också. Hursomhelst, det är verkligen inte för feg.

Om du funderar på att ta språnget våra frilansande för nybörjare guide har praktiska råd och tips om hur man lyckas som en frilansare.