Vad är aminosyra?

Vad är aminosyra? Denna strukturella enhet har en aminogrupp och en karboxylgrupp, grundläggande vid bildandet av proteiner.

I strukturen av en aminosyra är aminogruppen och karboxyl inte direkt kopplade. I verkligheten är de kopplade indirekt, eftersom aminogruppen alltid är kopplad till kedjans kolnummer 2.

Allmän strukturformel av en aminosyra köpt från Snorbilligt!
Allmän strukturformel av en aminosyra

Generellt sett kallas en aminosyra α-aminosyra. Termen alfa indikerar att aminogruppen, i vilken aminosyra som helst, är bunden i Kol 2, från karboxylen.

Föreningen av två eller flera A-aminosyror leder till bildandet av proteiner, makromolekyler som har flera viktiga funktioner för en organism. Bland proteins funktioner kan vi nämna:

Strukturell: bygga vävnader i kroppen, såsom muskler; Enzymatiker: bildning av enzymer som verkar i kemiska reaktioner; Försvar: i bildandet av antikroppar; Transport: transport av triglycerider och kolesterol, till exempel; Hormonal: produktion av hormoner.

Typer av aminosyror

Det finns 20 vanliga α-aminosyror: alanin, arginin, aspartat, asparagin, cystein, fenylalanin, glycin, glutamat, glutamin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, prolin, serin, tyrosin, treonin, tryptofan och valin.

Strukturella formler av essentiella aminosyror
Strukturella formler av essentiella aminosyror
Sluta inte nu… Har mer efter reklam 😉

Av dessa aminosyror kan emellertid den mänskliga organismen inte syntetisera (producera) nio av dem: histidin, lysin, leucin, metionin, isoleucin, fenylalanin, treonin, tryptofan och valin. Av denna anledning kallas de essentiella aminosyror och måste erhållas obligatoriskt i mat. De andra 11 produceras av kroppen själv och kallas icke-essentiella aminosyror.

Strukturella formler av icke-essentiella aminosyror
Strukturella formler av icke-essentiella aminosyror

I mat är aminosyror närvarande i form av proteiner. När det konsumeras bryter vår kropp ner proteinmolekyler i matsmältningen, vilket gynnar användningen av aminosyror på ett visst sätt.

Källor av aminosyror

Här är en lista över livsmedel som har proteiner i sin konstitution, det vill säga aminosyrasekvenser:

Nötkött; Griskött; Fågel; Fisk; Ägg; Ris; Vete; Majs; Lins; Kastanjer (mandel, jordnötter, paranötter, cashewnötter, etc.)); Mjölk och dess derivat (yoghurt, ostar etc.).

Betydelsen av aminosyror

Specifikt är essentiella aminosyror viktiga för vår kropp eftersom de deltar i:

Produktion av röda blodkroppar; Antikroppsproduktion; Produktion av viktiga hormoner som serotonin; Cellregenerering (av huden, till exempel); Främja känslan av mättnad i hjärnan efter matning.