Kläder i den antika världen

Forntida civilisationer som Grekland och Rom gynnade breda, unsewn längder av tyg från vilka de konstruerade sina kläder (tyg var dyrt och de ville inte klippa det). Antika grekiska kläder var gjorda av längder av rektangulär ull eller linneduk som fästes vid axlarna med ornamenterade stift och bältade med ett skärp. Kvinnor bar lös mantel kallas peplos, män mantel kallas chlamys medan både män och kvinnor bar chiton – en typ av tunika som var kort till knäna för män och längre för kvinnor.

Toga av antika Rom som användes av fria romerska män medborgare var också en unsewn längd av ullduk. Under toga hade de en enkel tunika som gjordes av två enkla rektanglar förenade vid axlarna och sidorna. Romerska kvinnor bar den draperade stola eller en tunika som hade längd till marken.

Under järnåldern som varade från 1200 f. Kr. till 500 e. Kr. hade kvinnor i nordvästra Europa ullklänningar, tunikor och kjolar som hölls på plats med läderbälten och metallbroscher eller stift. Män bar byxor med benomslag för skydd och långbyxor. De hade också Kepsar och sjalar gjorda av djurhud och mjuka spetsade skor gjorda av läder.

Mer om detta på Snorbilligt.se